Wat is het en hoe komt het?

zoals eigenlijk de meeste problemen aan ons bewegingsapparaat, multifactorieel. Dat betekent dat het meest al diverse factoren zijn die een klacht teweeg kunnen brengen. Slecht slapen,een te druk werk- en gezinsleven, minder kwalitatieve voeding, onvoldoende ontspanning, bezorgdheid, gebrek aan beweging kunnen er voor zorgen dat ons zenuwstelsel gevoeliger is. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat je prikkelbaarder bent, minder goed tegen geluid, licht of veel prikkels kunt, je minder goed kunt concentreren, vermoeider bent… Maar we kunnen ook gevoeliger zijn aan pijn. Dat wil zeggen dat je een bepaalde prikkel (zoals druk of aanraking) in de boven genoemde situatie als pijnlijk of als stijfheid kunt ervaren, terwijl je dit misschien niet zo fel of zelfs helemaal niet zou voelen in een situatie waarbij je goed uitgerust en ontspannen van een vakantie terugkeert. Veel van dit soort klachten hebben dan ook niet te maken met beschadigingen van onze weefsels, maar dus wel met overgevoeligheid van ons zenuwstelsel: ons “brandalarm” gaat al af bij rook en niet pas bij vuur. Andere betrokken factoren kunnen zijn: spanning hoog in de nek, tanden knarsen, tandpijn of kaakproblematiek, (tijdelijke) microschade na een whiplash of harde val,na een operatie of bij een hernia.

Maar ik heb overal artrose en dunne tussenwervelschijven!

Artrose is net zo normaal als grijs haar en rimpels krijgen. Er zijn veel mensen met artrose en geen pijn, net als er veel zijn zonder artrose en veel pijn. Wel worden we wat stijver, bijvoorbeeld in de ochtend met opstaan of als we lang gezeten hebben en we merken dat we ons hoofd minder ver kunnen draaien. Dit is soms lastig (zeker op de fiets of in de auto), maar niet schadelijk! Artrose kan één van de zoveel betrokken factoren zijn. Als je een emmer vult met alle betrokken factoren, zoals eerder benoemd, dan kan één de emmer doen overlopen.

Wanneer moet ik me echt zorgen maken?

Er zijn een paar dingen die bij ons alarm bellen doen rinkelen, zoals wanneer iemand de motorische functie van een arm ineens kwijt is of wanneer iemand al weken lange en niet-veranderende, zeer felle pijnklacht heeft die onafhankelijk is van houding of beweging, of als iemand onverklaarbaar veel gewicht verloren is. In zulke gevallen of bij twijfelgevallen verwijzen wij altijd terug naar een arts. Als je je zorgen maakt om bepaalde symptomen of je vermoedt zelf dat er iets ernstigs aan de hand is, bespreek dit dan ALTIJD en stel veel vragen. Domme vragen bestaan niet en gerust stelling is veel waard.

En houding dan? Is dat niet belangrijk?

Het is een van de mogelijke factoren. Dat er geen bewijs is voor een direct verband tussen houding en pijn (wetenschappelijk onderbouwd), wil niet zeggen dat het voor JOU geen verschil maakt als je je houding een beetje aanpast. Maar je hoeft niet te zitten, staan of lopen alsof je een lineaal ingeslikt hebt 😉

Omdat we allemaal wat anders gebouwd zijn, is houding ook niet universeel. Sommige mensen hebben van nature een wat rondere rug of een milde S-kromming (scoliose) en daar is niks mis mee. Esthetisch gezien kun je er soms moeite mee hebben. Door te denken aan je houding en door je spieren te trainen kun je de grote accenten een beetje afvlakken, maar aan je bouw kun je niets veranderen.

Wat veel belangrijker is, is je comfort bij het zitten, het regelmatig veranderen van houding en de afwisseling met beweging. We zien veel mensen met een kantoorjob en nek-schouderklachten. Vaak stressvolle zittende jobs, weinig tijd, zittend in de auto naar het werk en zittend thuis op de zetel. Helaas bewegen we ons bovenlichaam erg weinig met enkel wandelen en fietsen. Oefeningen die specifiek gericht zijn op het bovenlichaam zijn dan ook zeer nuttig om aan te leren.

Beweging is belangrijk voor ons lichaam. Er zijn veel negatieve gevolgen van te veel zitten op onze gezondheid en op ons mentaal welbevinden. We kunnen dit tegengaan door te bewegen; activiteit werkt dan ook pijndempend.

Ontspanning en sociale contacten zijn ook essentieel. Dit zijn eigenlijk de dingen waarmee je een beetje uit je emmer kunt tappen, zodat deze minder vol is.

Maar ik heb het heel druk! Daar heb ik toch geen tijd voor?

Er zijn kleine oefeningetjes voor de nek en schouders die je gemakkelijk tussentijds op kantoor kunt doen. Her en der worden dit “bewegingssnacks” genoemd. Tijdens een telefoongesprek op speaker of als je bij de printer of koffiemachine staat te wachten. Parkeer je auto een stukje verder weg, wandel eens op je lunchpauze. Maar kijk ook eens kritisch naar je werkschema en je programma thuis. Hou je dit nog 10 jaar vol? Waar kun je kleine veranderingen aanbrengen die kunnen zorgen voor een gezondere balans? Wat heb je nodig om verandering te kunnen aanbrengen? Wanneer heb je voor het laatst iets leuks of ontspannends voor jezelf gedaan?

Wat doet de kinesist?

Dit is ook iets waar kinesisten bij kunnen helpen. Door kritische vragen te stellen, door mogelijke oplossingen samen te verkennen, naast het demonstreren van oefeningen en reactiveren! Ook kunnen we in de beginfase pijndempende technieken toepassen om je terug op gang te helpen.

Het belangrijkste om te achterhalen is wat jouw emmer opvult en hoe je die iets leger kunt maken.